נתונים על בתים מאוזנים בישראל

בתי סוטריה בישראל מציעים אלטרנטיבה מהפכנית לאשפוז פסיכיאטרי מסורתי, עם דגש על טיפול אמפתי. מאז 2016, הם מספקים מקום בטוח לאנשים עם משברים נפשיים, ומפחיתים את הצורך בהעברות לבתי חולים. המודל מתמקד בהחלמה טבעית ומוכיח כי טיפול לא-כפייתי יכול להוביל לתוצאות טובות יותר. גלו

בישראל, "בתים מאוזנים", המכונים בתי סוטריה, מציעים אלטרנטיבה מלאת חמלה לאשפוז פסיכיאטרי מסורתי. בתים אלה, הפועלים מאז 2016, מספקים סביבה מבוססת קהילה, ללא כפייה, לאנשים החווים משברים חריפים בבריאות הנפש.

יעילות בתי סוטריה בישראל

מחקר שניתח נתונים מ-486 תושבים בשלושה בתים ב-Soteria בין 2016 ל-2020 גילה:

• אבחנות ראשוניות: 41.3% סבלו מהפרעות פסיכוטיות, ו-20.9% סבלו מהפרעה דו קוטבית.

• גיל ממוצע: 34.5 שנים.

• העברות לבתי חולים: 14% נדרשו לעבור לבתי חולים פסיכיאטריים במהלך שהותם.

יש לציין כי הצורך בהעברות לבתי חולים ירד מ-37.5% ב-2016 ל-8.3% ב-2020, מה שמעיד על שיפור בניהול בתוך בתי סוטריה.

היתרונות של דגם Soteria

• טיפול אמפתי: מדגיש יחסים אמפתיים והתערבויות לא פולשניות, מטפח אווירה תומכת.

• שילוב קהילתי: התושבים חיים בסביבה ביתית, מקדמים אינטראקציה חברתית ומפחיתים את תחושות הבידוד.

• תלות מופחתת בתרופות: מתמקדת במזעור השימוש בתרופות, ומאפשרת לתושבים לעסוק באופן פעיל בהחלמתם.

אתגרי יישום

התאמת מודל סוטריה בישראל נדרשת:

• איוש מקצועי: שילוב צוות מקצועי לצד מלווים כדי לעמוד בסטנדרטים הרגולטוריים.

• מדיניות קבלה: התאמת מדיניות לניהול התנהגויות אלימות והבטחת בטיחות התושבים.

• שיקולים תרבותיים: הקמת בתים חד-מגדריים כדי לכבד נורמות תרבותיות.

למרות האתגרים הללו, בתי סוטריה הפכו למרכיב בר-קיימא של מערכת בריאות הנפש בישראל, המציעים אלטרנטיבה הומאנית לאשפוז.

סוטריה היא גישה טיפולית ומודל אלטרנטיבי של טיפול נפשי המדגיש תמיכה לא-כפייה מבוססת קהילה עבור אנשים החווים מצוקה פסיכולוגית חריפה, כולל פסיכוזה. הוא פותח במקור בשנות ה-70 על ידי הפסיכיאטר האמריקאי לורן מושר כחלופה לאשפוז פסיכיאטרי מסורתי.

עקרונות הליבה של סוטריה

1. סביבה ביתית: בתי סוטריה הם מתקני מגורים שנועדו להרגיש כמו קהילה תומכת ולא ממוסדת. הם מדגישים יצירת אווירה מסבירת פנים ומרגיעה ולא סביבה קלינית או בית חולים.

2. אמפתיה וחיבור אנושי: הטיפול מבוסס על בניית יחסים אמיתיים ואמפתיים בין הצוות לדיירים. הצוות מכונה לרוב "מלווים" ולא אנשי מקצוע, ותפקידם לספק תמיכה רגשית במקום להטיל סמכות.

3. שימוש מינימלי בתרופות: סוטריה שמה דגש על מזעור או הימנעות משימוש בתרופות פסיכיאטריות במידת האפשר, תוך התמקדות במקום בהתערבויות פסיכו-חברתיות ותהליכי החלמה טבעיים.

4. תמיכת עמיתים: לתושבים יש לעתים קרובות הזדמנויות להתחבר לאחרים שהתמודדו עם אתגרים דומים, מטפח הבנה הדדית ומפחית את תחושות הבידוד.

5. אוטונומיה אישית: מעודדים את התושבים לקחת חלק פעיל בהחלמתם. נמנעים מכפייה וטיפול לא רצוני, המקדמים בחירה והעצמה אישית.

6. התמקדות בהחלמה: המטרה היא לעזור לאנשים להחזיר לעצמם את השליטה על חייהם ולהתאושש בצורה שמרגישה משמעותית עבורם, במקום רק לייצב תסמינים.

האפקטיביות של סוטריה

מחקרים הראו שמודל Soteria יכול להיות יעיל כמו, או אפילו יותר יעיל מאשר, אשפוז מסורתי לטיפול בפסיכוזה של פרק ראשון. הממצאים העיקריים כוללים:

• שיעורי החלמה דומים או טובים יותר עם הסתמכות מופחתת על תרופות אנטי פסיכוטיות.

• שיפור תפקוד חברתי ותעסוקתי לתושבים.

• שביעות רצון מוגברת של המטופלים עקב הסביבה התומכת והלא כופה.

סוטריה בישראל

בישראל הותאם מודל סוטריה לרשת של "בתים מאוזנים" או בתי מגורים קהילתיים ליחידים במשבר. בתים אלה שואפים לספק סביבה דומה לא כפייתית ואמפתית, תוך שילוב עקרונות גישת סוטריה המקורית תוך התאמה להקשרים תרבותיים ורגולטוריים מקומיים.

למה סוטריה?

מודל Soteria מהדהד עם אנשים המעדיפים גישה אנושית ואינדיבידואלית יותר לטיפול בבריאות הנפש. היא מאתגרת את ההתמקדות המקובלת בתרופות ובאשפוז, במקום זאת מתעדפת מערכות יחסים, הבנה והחלמה טבעית. גישה זו יכולה להועיל במיוחד לאנשים שמרגישים מנוכרים למערכות פסיכיאטריות מסורתיות או שרוצים להימנע מתופעות לוואי הקשורות לתרופות.

סוטריה מגלמת את הרעיון שהחלמה אפשרית בסביבה חומלת, מכבדת ומעצימה.

מַסְקָנָה

בתי סוטריה בישראל מוכיחים שטיפול אמפתי מבוסס קהילה יכול לתמוך ביעילות ביחידים באמצעות משברים בבריאות הנפש, להפחית את ההסתמכות על אשפוז מסורתי וטיפוח תחושת שייכות והבנה בקרב התושבים.

שתפו את הפוסט:

Related Posts

דילוג לתוכן